Meer werkbare jobs met regels op maat

 

Bedrijfssectoren en individuele ondernemingen zullen vanaf volgend jaar kunnen experimenteren met 'eigen' arbeidsregels, die afwijken van de bestaande arbeidswetgeving. Federaal Minister van Werk Kris Peeters wil nog dit jaar een wet laten goedkeuren die arbeidsexperimenten toelaat. 

De bedoeling is om met arbeidsregels op maat tot meer "werkbaar werk" te komen.

Nog dit voorjaar moeten de sociale partners zich uitspreken over een menu van tien thema's die Minister Kris Peeters geschikt acht voor deze experimenten of proeftuinen. Het gaat onder meer om loopbaansparen, plus-minusconto, telewerken, vrijwillige overuren, mobiliteitsbudget, vast uitzendwerk,..

 

 

In onze samenleving zijn professionele activiteiten meer en meer maatwerk. Werkgevers en werknemers wensen dus meer maatwerk. Een aantal sectoren staat bloot aan ingrijpende veranderingen. Nieuwe technologieën waaronder robotica, nanotechnologie en big data beïnvloeden onze manier van werken. Werknemers krijgen te maken met nieuwe, innovatieve organisatiemodellen zoals de netwerkorganisatie: zelfstandigen of bedrijven die samenwerken om oplossingen op maat van hun klanten aan te bieden. ....

 

Lees hieronder de visietekst van Minister Kris Peeters en kom meer te weten over het waarom, het hoe en het wat van de Wet Werkbaar Wendbaar Werk.

Het schema geeft het implementatie-proces weer, de wijze waarop Minister Kris Peeters het proces verder zou aanpakken.

 

Visietekst

Schema